İŞARET DİLİ EĞİTİMİ
İşaret Dili Nedir?
İşaret dili eğitimi, işitme engelli vatandaşların aralarında iletişim kurmaları için, el hareketlerini, jest ve mimiklerini kullandıkları görsel bir iletişim dilidir.
İşaret Dili Eğitimi’ne Kimler Katilabilir?
İşaret Dili Temel Egitimi'ni, isaret dilini ögrenmek ve kariyer anlaminda kendini gelistirmek isteyen herkes alabilir.
İşaret Dili'nin Gerekliliği
İletisim, duygu ve düsünceyi ifade etme seklidir.
Isitme engelliler için de iletisim araci isaret dilidir.
Ülkemizde Isitme Engelliler Federasyonu verilerine göre 3 milyon, Birlesmis Milletler verilerine göre ise 3,5 milyon isitme engelli bulunmaktadir.
İsaret dili ülke ve yörelere göre farklilik göstermektedir.
Ülkemizde geçerliligi olan ulusal isaret dilini ögreterek isitme engelli bireyleri anlayarak hayati onlar için daha yasanabilir hale getirmeyi ayni zamanda katilimcilarimizin sahip olacakları sertifikalar ile kamu ve özel sektörde istihdam şansını arttıracak bir sekilde meslek edinmelerini amaçlıyoruz.
Neden İşaret Dili Öğrenmeliyiz?
Ülkemizde 3 milyona yakın işitme engelli vatandaş bulunmaktadır ve ülkemizde iletişim kurmakla alakalı çok problem yaşamaktadır. İşitme Engelli bireylerin hayatlarının kolaylaştırılması ve iletişim engellerinin ortadan kalkması amacı ile hazırladığımız eğitim programı ile birçok İşitme Engelli bireyin Sosyal, Kültürel, Eğitim, Sağlık… Vb. gibi birçok alanda iletişim engellerini ortadan kaldıracaksınız ve toplumda farkındalığı olan farklı olan bir birey olacaksınız. Hangi iş grubu ve alanında çalışmış ya da çalışıyor olursanız olun sizi farklı kılacak bir eğitim programı olan Türk İşaret Dili istihdam noktasındaki geniş yelpazesi ile de etkili bir programdır.
Kamu ’da birçok kurumda İşaret Dili Tercümanı ihtiyacı yaşanmaktadır ancak birçok kamu kurumunda bu ihtiyaç karşılanamamaktadır. Eğitim sonunda bunu toplumsal farkındalıktan daha ileriye taşıyıp bir meslek haline getirebilirsiniz.
Bu eğitim sonunda işitme engelli bireyler ile iletişim kurabilecek, meslek olarak ilerlemeyi düşürseniz; vezne, hastane, telekomünikasyon firmaları ve yoğun olan bir çok kurumsal firmada iş bulma imkânınız olacaktır.
İşaret Dili Temel Eğitim Programına Kimler Katılabilir?
- İşitme engelli bireyler ile iletişim kurmak isteyen herkes bu eğitim programına katılabilir. Engelli kişiler ile iletişim kurabilecek bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olanlar eğitim programına dahil olarak bu alanda kendilerini geliştirmeye başlayabilirler. İşaret dilini öğrenmek isteyenler
- İşitme engelli bireyleri anlayarak onlara yardımcı olmak isteyenler
- Kariyer planını bu yönde geliştirmek isteyenler
- Memur Olmak İsteyenler;
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesin belirtilmiş genel şartları yerine getirmek
Erkek adaylar için askerlik görevini tamamlamış olmak
Sosyal güvenlik kuruluşundan emekli veya yaşlılık aylığı almıyor olmak
En az lise veya dengi okullardan mezun olmak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, son yıllarda yaptığı sınavlar ile işaret dili eğitimi almış kişiler almaktadır.
- Adliyede Bilirkişi Olarak Çalışmak İsteyenler;
Adliyelerde işitme engelli kişiler ile iletişim kurarak sorunlarını çözmek isteyenler işaret dili temel eğitim programını alabilirler.
- Yeminli İşaret Dili Tercümanı Olmak İsteyenler
- Noter tasdikli yeminli tercümanlar tapu daireleri, karakollar, hastaneler ve belediyelerde iş sahibi olabilirler. Yeminli tercüman olmak isteyenler sahip oldukları sertifika sayesinde yeminli tercümanlık mesleğini icra etmeye başlayabilirler.
- TV, Konferans ve Toplantılarda Tercüman Olmak İsteyenler
- İşaret dilini öğrenip bu dile hakim olduktan sonra televizyon kanallarında ya da farklı organizasyonlarda da tercümanlık yapabilirsiniz.
- Öğretmen Olmak İsteyenler
- İşaret dili temel eğitimini tamamlayan kişiler bir sonraki eğitim programına da katılarak özel eğitim kurumlarında, rehabilitasyon merkezlerinde, halk eğitim merkezlerinde ve belediyelerin açmış olduğu kurslarda işaret dili üzerine eğitim verebilirler.
- Kamu Hastanelerinde Çalışmak İsteyenler
- Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, engelli bireylerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için farklı önlemler almaktadır. Kurum tarafından hastanelere gönderilmiş engelli bireylere yönelik sağlık tesisleri denetleme formunda, hastanelerin alması gereken önlemler net bir şekilde belirtilmiştir. Bu önlemlere göre hastanelerde engelli bireylere yönelik sunulacak olan sağlık hizmetleri çerçevesinde her hastanede işaret dilini bilen bir personel çalıştırılması zorunlu kılınmıştır.
- Hastanelerin giriş bölümlerinde “Braille” alfabesiyle yazılmış bilgilendirme panoları ve hastane planını gösteren kabartma haritalar da yer almalıdır. Ayrıca yeni düzenlemelerden sonra engelli bireylere hastane içerisinde ve dışarısında refakat edebilecek personel de görevlendirilmektedir. Gönderilmiş formlarda, bu görevleri sürdürülebilir hale getirebilecek personeller bulundurulması zorunlu kılınmıştır.
- En az okuryazarlık seviyesinde diploma sahibi olanlar, işaret dili sertifikası almak isteyenler ve işaret dili ile ilgili kendisini geliştirmek isteyenler de işaret dili temel eğitimini alabilirler.
- Kişisel gelişiminde başarıyı hedeflemiş bireyler, okul, eczane, adliye ve tüm kamu kuruluşları ile bakanlıklarda görev almak isteyenler de işaret dili eğitiminden yararlanabilirler.
- Engelli bireyler ile ilgili projelerde işitme engelliler ile konuşabilmek isteyen ve onlara yardımcı olmak isteyenler de eğitime katılabilirler.
İşaret Dili Eğitiminin Avantajları Nelerdir?
- İşaret dili eğitimi, öğrenmeye hevesli olan, iş ve aile hayatında işitme engelli yakınları ve tanıdıkları olan kişilerin de alabileceği bir eğitimdir. Bu eğitimi alan kişiler çevrelerindeki engelli bireyler ile daha sağlıklı bir iletişim kurmaya başlarlar. İnsanın doğasında yer alan iletişim zorunluluğu sebebiyle, işitme engelli kişilerle iletişimi kurabilmek için alabileceğiniz işaret dili eğitimi size pek çok farklı avantaj sağlayacaktır.
- Belirli bir program sürecinde size verilecek olan bu eğitim sonucunda, işaret dilini tam anlamıyla öğrenerek işitme engelli kişiler ile kaliteli ve doğru bir iletişim kurmaya başlayabilirsiniz. Bu dili öğrenmek isteyenler, işaret dili eğitimini temelden başlayarak alıp, tamamen hakim olabilecekleri şekilde öğrenebilirler. İşaret dili eğitiminde gündelik hayattaki temel iletişim gereksinimleri ile ilgili bilgilere de sahip olabilirsiniz. Bu bilgilerin uygulamalı olarak işlenmesi ise kariyer planlarınıza da katkı sağlar.
- İşaret dili eğitimi en temelden en üst seviyeye çıkarak güncel hayattaki normal ve yaygın olarak kullanılan tüm ihtiyaçların daha doğru şekilde algılanabilmesine de imkan sağlıyor. Eğitimi alan kişiler elde ettikleri deneyimler ve bilgiler ışığında hayatlarının pek çok farklı alanında engelli bireyler ile sağlıklı bir iletişim kurarak onlara da yardımcı olabilirler.